Bologna: Le due Torri

Torre Garisenda en Torre degli Asinelli.

De twee torens van Bologna zijn de Torre degli Asinelli en de Torre Garisenda. Samen zijn ze hét symbool van de universiteitsstad. Vroeger stond Bologna vol met dit soort torens. Het waren niet alleen verdedigingswerken en uitkijkposten, maar zeker ook statussymbolen waarmee welgestelde families in de stad hun rijkdom konden tonen. Hoeveel torens Bologna heeft gehad, is niet geheel duidelijk, maar een redelijke aanname is dat het er tussen de 80 en 100 waren. Daarvan zijn er, afhankelijk van welke bron men raadpleegt, tussen de 20 en 24 bewaard gebleven. Kennelijk is er discussie over wat precies onder een toren moet worden verstaan.

De Torre degli Asinelli en de Torre Garisenda staan aan het begin van de Strada Maggiore. Dit is een zeer oude straat die vroeger al onderdeel was van een Romeinse weg, de in 187 BCE aangelegde Via Aemilia. Zelf dateren de torens van de Middeleeuwen. Doorgaans wordt aangenomen dat ze tussen 1109 en 1119 werden gebouwd door de families Asinelli en Garisenda, maar helemaal zeker is dat niet. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de Torre degli Asinelli in de basis al van de elfde eeuw dateert en slechts door de familie Asinelli werd overgenomen en verhoogd. Hoe dit ook zij, met 97,2 meter is de Torre degli Asinelli de hoogste toren van Bologna. Men moet 498 traptreden bedwingen om de top te bereiken. Plannen voor een lift zijn namelijk wel gemaakt, maar nooit verwezenlijkt.

De veel lagere Torre Garisenda kan niet beklommen worden. Ooit was de toren 60 meter hoog, maar in de veertiende eeuw werd hij om redenen van stabiliteit verlaagd tot zo’n 48 meter. Beide torens staan scheef, maar waar de Torre degli Asinelli slechts 1,3 graden uit het lood staat, is de scheefstand van de Torre Garisenda met zo’n 4 graden driemaal zo erg. Voor de torens staat een standbeeld van Sint Petronius, de beschermheilige van Bologna. Erachter vinden we de grote kerk van Santi Bartolomeo e Gaetano.

Vanaf de top van de Asinelli-toren zijn alle grote kerken te zien die eerder op deze website de revue zijn gepasseerd. Het zijn:

De kerk van San Francesco met zijn indrukwekkende luchtbogen:

De kerk van San Domenico:

De kathedraal van San Pietro, met daarachter de Torre degli Azzoguidi en de Torre dei Prendiparte:

Het complex van Santo Stefano:

De kerk van San Giacomo Maggiore met haar opmerkelijke dak:

De kerk van Santa Maria dei Servi:

De immense San Petronio, vaak ten onrechte aangezien voor de kathedraal van Bologna:

Ook indrukwekkend is de voormalige kerk van Santa Lucia. Deze werd al in de negentiende eeuw aan de eredienst onttrokken en dient thans als collegezaal (Aula Magna) van de Universiteit van Bologna.

Uitzicht over Bologna. Helemaal links de Aula Magna.

Bronnen: Evert de Rooij, Emilia-Romagna, p. 82, Bologna Welcome, Due Torri Bologna, het Italiaanse Wikipedia.

6 Comments:

  1. Pingback:Bologna: San Francesco – – Corvinus –

  2. Pingback:Bologna: San Giacomo Maggiore – – Corvinus –

  3. Pingback:Bologna: San Domenico – – Corvinus –

  4. Pingback:Bologna: De kathedraal van San Pietro – – Corvinus –

  5. Pingback:Bologna: Santa Maria dei Servi – – Corvinus –

  6. Pingback:Asti: Palazzo Mazzetti – – Corvinus –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.