Toscane: Pontassieve

Comune di Pontassieve.

Het aangename stadje Pontassieve dankt zijn bestaan aan Florence. In het midden van de veertiende eeuw besloot de Signoria van Florence (i.e. het stadsbestuur) om op deze strategische locatie een kasteel te bouwen. Op deze plek komt de rivier de Sieve namelijk uit in de rivier de Arno. De bouw van het kasteel begon in 1375 na uitvaardiging van een daartoe strekkend decreet. Het werd het Castel Sant’Angelo genoemd, een naam die later werd veranderd in Ponte a Sieve, “Brug bij de Sieve”. De naam verwijst naar een belangrijke brug over deze rivier die verkeer mogelijk maakte tussen enerzijds Florence en anderzijds de Mugello, de Casentino en Arezzo. In de loop der tijd begonnen mensen huizen rondom het kasteel te bouwen, met als gevolg dat geleidelijk aan een nederzetting tot ontwikkeling kwam.

De Porta Aretina.

Het oude kasteel is al lang geleden verdwenen. Alleen drie van de poorten ervan staan er nog. Men vindt ze in het hoger gelegen gedeelte van het stadje, in de buurt van de Piazza Vittorio Emmanuele II en de Via Tanzini. Het gaat om de volgende poorten:

  • In het oosten: de Porta Aretina of Torre dell’Orologio, die toegang gaf tot de weg naar Arezzo;
  • In het zuiden: de Porta Filicaia en
  • In het westen: de Porta Fiorentina, die toegang gaf tot de weg naar Florence.

In de Via Tanzini staat ook het Palazzo Sansoni Trombetta, tegenwoordig het stadhuis. Pontassieve was een belangrijk knooppunt van wegen en spoorwegen en werd daarom in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd door de Geallieerden. Het stadje raakte hierdoor zwaar beschadigd en moest na de oorlog vrijwel helemaal opnieuw opgebouwd worden. Van het oude historische centrum is niet veel meer over. De middeleeuwse Chiesa di San Michele Arcangelo was al in de achttiende eeuw herbouwd. De nieuwe kerk werd in 1788 gewijd en vervolgens tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. Het gebouw dat we tegenwoordig zien, en dat opvalt vanwege zijn wat merkwaardige gevel, is ontworpen door de architect Guido Morozzi (1909-2002).

San Michele Arcangelo.

Het interessantste monument van Pontassieve is natuurlijk haar brug. De oorspronkelijke middeleeuwse brug werd in 1548 tijdens een overstroming verwoest en moest dus worden vervangen. Enkele jaren later, in 1555, huurde Groothertog Cosimo I de’ Medici van Florence Stefano di San Piero a Ponti en zijn zoon Tommaso in om een nieuwe brug te bouwen. Het ontwerp ervan wordt vaak toegeschreven aan de beroemdere Bartolomeo Ammannati (1511-1592), die bekend is vanwege zijn werk aan het Palazzo Pitti en de Fontein van Neptunus in Florence. De brug kwam bekend te staan als de Ponte Mediceo, een naam die ook in de huidige tijd nog wordt gebruikt. Het bouwwerk bestaat uit twee bogen van baksteen die rusten op een massief stenen pijler in het midden. De brug werd in 1788 gerestaureerd en nogmaals in 1950. In het laatste geval ging het om de reparatie van schade opgelopen in de oorlog.

De Ponte Mediceo.

Castello di Torre a Decima.

De comune van Pontassieve is veel groter dan het stadje zelf. Men vindt een groot aantal van de interessante kerken van Pontassieve in de rurale frazioni. Het Santuario della Madonna delle Grazie is in dit verband al eens besproken. Eveneens interessant is het Castello di Torre a Decima. Dit kleine kasteel werd waarschijnlijk al in de twaalfde eeuw gebouwd. Later kwam het in handen van de familie Pazzi uit Florence. Zij waren van oudsher tegenstanders van de de’ Medici’s. Volgens één overlevering proberen leden van de Pazzi’s zich hier te verschuilen toen in 1478 hun samenzwering tegen de de’ Medici’s mislukte. Tegenwoordig is de Torre a Decima een privéverblijf en een landgoed waar wijn wordt verbouwd. Helaas is het gebouw niet opengesteld voor het publiek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.