Het Romeinse badhuis van Jonvelle

Overblijfselen van het badhuis.

Jonvelle in de Haute-Saône is een dorpje met minder dan 125 inwoners. De belangrijkste attractie is het Musée des Vestiges Gallo-Romain, dat gewijd is aan de overblijfselen van een villa uit de Romeinse tijd. Bij een villa denken we tegenwoordig al gauw aan een groot huis, maar in de Oudheid was een villa in de eerste plaats een landbouwbedrijf. Deze villa van Jonvelle, die van de eerste tot de vierde eeuw in bedrijf lijkt te zijn geweest, was niet overdreven groot. Van het woon- en werkgedeelte ervan is niet veel teruggevonden, maar van het badhuis dat bij de villa hoorde des te meer. In het koudwaterbad (frigidarium) ligt een prachtig mozaïek dat zeer goed bewaard is gebleven.

In de Oudheid lag de villa aan een Romeinse weg die de stad Andematunnum (Langres) van de Gallische stam van de Lingones met de Rijn verbond. De villa lag tussen de nederzettingen bij Bourbonne-les-Bains en Corre in. Vooral die laatste plaats was in commercieel en religieus opzicht belangrijk, en daar zullen dan ook veel landbouwproducten naartoe vervoerd zijn. De villa was gunstig gelegen op een heuvel aan de rivier de Saône. In 1968 vonden de eerste opgravingen plaats onder leiding van de abt Descourvières.

Apodyterium en frigidarium.

Mozaïek van het frigidarium.

De baden bestonden uit een kleedkamer (apodyterium), een koudwaterbad (frigidarium), een warmwaterbad (caldarium) en een stookruimte (praefurnium). Een lauwwaterbad (tepidarium) ontbrak. Het mozaïek in het koudwaterbad is heel bijzonder (zie hierboven). In de hoeken zien we kraters (grote vazen) en dolfijnen. Dan volgt een cirkel die in zes vakken is verdeeld, met daarin bloemen en sandalen. In het midden zien we ten slotte vier vissen. Deze zijn geïdentificeerd als forellen en kopvoorns, vissen die in Saône te vinden zijn.

Caldarium.

Omgeving van Jonvelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.