Brescia: Santa Maria dei Miracoli

De Santa Maria dei Miracoli.

De Santa Maria dei Miracoli heeft misschien wel de mooiste gevel van alle kerken in Brescia. Vooral de naar voren uitstekende loggia is bijzonder fraai. De naam van de kerk slaat op een icoon van de Maagd dat tijdens een pestepidemie in de jaren 1480 wonderen zou hebben verricht. Dit icoon was oorspronkelijk onderdeel van de gevel van een huis. Het huis werd gekocht door de comune van Brescia, die daarmee ook het icoon verwierf. In 1488 begon de bouw van een heiligdom waarin het icoon moest worden geplaatst. De populariteit van het heiligdom groeide snel, met als gevolg dat het in latere eeuwen kon worden uitgebreid tot een echte kerk.

Als gezegd is vooral de gevel van de kerk erg mooi. De loggia met de vier zuilen en verfijnd beeldhouwwerk werd in de zestiende eeuw toegevoegd. De versierselen die de gevel ‘kronen’, werden in 1560 op hun plaats gezet. Het icoon van Santa Maria dei Miracoli maakte oorspronkelijk deel uit van de gevel, maar in 1581 werd het naar binnen verplaatst. Thans vinden we het in de apsis.

Aan de gevel kunnen we zien dat de kerk ooit een stuk smaller moet zijn geweest. Zij bedekt namelijk bij lange na niet de gehele voorkant van het gebouw. Erg mooi zijn de stukken die uitsteken bepaald niet: ze zijn grauw en ontberen iedere vorm van versiering. De verbreding van de kerk vond plaats in de zeventiende eeuw. Het gebouw heeft daardoor tegenwoordig een vierkante vorm. Opvallend is het grote aantal koepels voor een kerk die toch van bescheiden omvang is: twee grote en twee kleinere. Daarnaast is er nog een klokkentoren.

Exterieur van de kerk.

Interieur van de kerk.

Het interieur van de kerk ging bij een bombardement in 1945 vrijwel geheel verloren. Gelukkig is er naast het genoemde icoon nog steeds genoeg te zien. Onder de schilderijen en het beeldhouwwerk vinden we echter maar weinig hoogtepunten. Ooit bezat de kerk een werk van de grote Bresciaanse schilder Il Moretto (Alessandro Bonvicino; ca. 1498-1554/1564). Dit werk, de Pala Rovelli uit 1539, hangt nu in de Pinacoteca Tosio Martinengo. Daarmee is en blijft het ware hoogtepunt van de Santa Maria dei Miracoli… haar gevel.

Bronnen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.