Mantova: San Sebastiano

San Sebastiano.

Vanaf het Palazzo Te was het maar een klein eindje lopen naar de kerk van San Sebastiano. De kerk werd ontworpen door de beroemde Renaissancearchitect Leon Battista Alberti (1404-1472). De bouw ervan begon omstreeks 1460 en werd pas na de dood van de architect afgerond door Luca Fancelli (ca. 1430-1502). In 1529 werd de kerk gewijd. Het gebouw geldt als een van de eerste echte Renaissancebouwwerken. Het heeft de vorm van een Grieks kruis en een opvallende gevel, die echter maar deels origineel is. De trappen en de vijf openingen in de gevel werden bijvoorbeeld pas in de periode 1922-1925 toegevoegd. Het interieur van de San Sebastiano oogt erg leeg en er hangt of staat geen interessante kunst om te bespreken. De San Sebastiano is dan ook al ruim een eeuw niet meer in gebruik als kerk. Tegenwoordig heeft ze een heel andere functie.

De crypte van de kerk dient namelijk als famedio. Dit unieke Italiaanse woord combineert de woorden fama (roem) en aedes (tempel). Een famedio is dus eigenlijk een tempel of gedenkplaats voor beroemde mensen. Tot die beroemde mensen behoren enkele van de Martelaren van Belfiore. Zij waren Italiaanse patriotten die in de negentiende eeuw betrokken waren bij het verzet tegen de Oostenrijkse overheersing. Ze werden echter gearresteerd en tussen 1852 en 1855 ter dood veroordeeld en opgehangen. De executies vonden plaats in Belfiore, net ten westen van Mantova, waar we thans een monument voor de martelaren vinden. In de famedio trof ik verder de namen aan van Italianen die in de Eerste of Tweede Wereldoorlog om het leven waren gekomen. Er stonden zelfs houten palen, vermoedelijk gebruikt voor terechtstellingen door middel van het vuurpeloton.

Het lege interieur van de kerk.

Tegenover de San Sebastiano staat het huis waar de schilder Andrea Mantegna (1431-1506) heeft gewoond, het Casa del Mantegna. Mantegna was de hofschilder van de familie Gonzaga, die tussen 1328 en 1708 over Mantova heerste. De schilder liet het huis in 1476 bouwen op een stuk grond dat hij van Ludovico III Gonzaga had gekregen. Onder deze markies van Mantova (1444-1478) schilderde Mantegna onder meer de prachtige fresco’s in de Camera degli Sposi. Het huis bleef tot 1502 in zijn bezit. Daarna moest hij het noodgedwongen afstaan aan Francesco II Gonzaga, de kleinzoon van Ludovico en markies van Mantova tussen 1484 en 1519. Het huis is tegenwoordig opengesteld voor het publiek.

Casa di Mantegna.

Bron

Chiesa di S. Sebastiano detta Famedio, Largo XXIV Maggio – Mantova (MN) – Architetture – Lombardia Beni Culturali

One Comment:

  1. Pingback:Florence: Cappella Rucellai – – Corvinus –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.