Kreta: Agios Nikolaos

Er waren voor ons twee redenen om het leuke plaatsje Agios Nikolaos in het oosten van Kreta te bezoeken. In de eerste plaats was dat het archeologisch museum, dat in onze beide reisgidsen werd aangeprezen. De tweede reden was het feit dat de plaatselijke kerk van de Heilige Drie-eenheid (Agia Triada) door een van onze reisgidsen werd aangemerkt als een van de vijftien hoogtepunten van het eiland. We reisden dus met de nodige verwachtingen af naar Agios Nikolaos, een ritje van ongeveer een uur vanaf ons appartement ten oosten van Heraklion. We beleefden uiteindelijk een leuke dag in het kuststadje, al verliep niet alles volgens plan.

Agios Nikolaos.

Bootjes in de binnenhaven.

Grote blikvanger in Agios Nikolaos is het Voulismenimeer, een voormalig zoetwatermeer met een diameter van 137 meter. Over de diepte van het meer lopen de meningen en metingen uiteen, maar op de diepste plekken zou het zo’n 64 meter diep moeten zijn. Het Voulismenimeer is tegenwoordig een binnenhaven. Een uitkijkpunt in een parkje op de westelijke oever biedt een prachtig uitzicht over het stadje. Via een kanaal is het Voulismenimeer verbonden met de buitenhaven. Het water is heel helder en je ziet allemaal kleine visjes zwemmen. Visjes die wellicht in de plaatselijke restaurants op het menu staan.

Archeologisch museum

Het archeologisch museum van Agios Nikolaos bleek helaas gesloten te zijn. Dat was een beetje vreemd, want volgens onze beide reisgidsen was het van dinsdag tot en met zondag open. Wij waren er op een zaterdag, maar de deur zat op slot, er hing geen briefje en er was geen kip te bekennen. Er zat voor ons niets anders op dan de hoogtepunten van het museum maar via internet te bekijken. In de eerste plaats is het museum beroemd vanwege een rhyton (beker of drinkvat) uit de zogenaamde prepalatiale periode. Vanwege de opmerkelijke vorm wordt het voorwerp de ‘Godin van Myrtos’ genoemd. Het dateert van ca. 2500-2300 BCE en een foto ziet u hier. Een ander beroemd voorwerp is een schedel van een atleet uit de Romeinse tijd (eerste eeuw). Aan de schedel is een gouden lauwerkrans vastgemaakt. Verder is in de schedel een zilveren munt gevonden. Zulke munten werden onder de tong van een dode gelegd zodat deze de veerman Charon kon betalen voor de overtocht van de Styx. Een foto van de schedel ziet u hier.

Mozaïek aan de buitenzijde van de Agia Triadakerk.

Omdat het museum dicht was, besloten we vroeg te lunchen bij AVLI Taverna, een goed restaurant met een prachtige binnentuin niet ver van de beide havens. Zoals wel vaker gebeurt op Kreta hadden we na het plaatsen van onze bestelling meteen gezelschap van een kat uit de buurt. Het beest stelde zich uiteindelijk tevreden met een klein stukje zwaardvis en liet ons toen met rust. Kretenzische bescheidenheid.

Agia Triadakerk

Toen we uitgegeten waren, was het tijd voor een bezoekje aan de Agia Triadakerk. Deze staat ten zuiden van het Voulismenimeer, in de buurt van een plein dat is vernoemd naar voormalig minister-president Eleftherios Venizelos (1864-1936). Het gaat om een moderne kerk met mozaïeken aan de buitenkant en een interieur dat geheel versierd is met fresco’s. Deze werden in de jaren tachtig van de vorige eeuw geschilderd in Byzantijnse stijl. Aan de binnenzijde van de koepel is, zoals gebruikelijk, Christus Pantokrator te zien. Zijn aureool is in dit geval voorzien van de Griekse letters omikron, omega en nu, die samen de tekst Ό ΩΝ’, ‘Ho oon’ vormen. Dat bekent letterlijk ‘hij die is’ en kan ook worden vertaald als ‘de eeuwige’. Het interieur van de kerk is mooi, maar we zouden de Agia Triada toch niet onder de hoogtepunten van Kreta willen scharen.

Interieur van de Agia Triadakerk.

Na ons kerkbezoek begaven we ons naar het Migomis Café aan de zuidoever van het Voulismenimeer voor een drankje. Ook hier heeft men een prachtig uitzicht over het stadje en de beide havens. Uiteindelijk liepen we terug naar onze auto, die stond geparkeerd langs de Akti Koundourou, de weg die langs de baai loopt waaraan Agios Nikolaos ligt. In het water dobberden enkele schepen en in de verte was het Minos Palace hotel zichtbaar. Dat hotel is niet alleen bijzonder omdat het kennelijk adults-only is, maar ook vanwege het kleine kerkje van de Heilige Nicolaas dat tegenover de tennisbanen staat. Aan dit kerkje ontleent het stadje Agios Nikolaos zijn naam.

Agios Nikolaos, gezien vanaf het Migomis Café.

De baai waaraan Agios Nikolaos ligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.